Salsa dels calçots

INGREDIENTS

1/2 Qg. de tomàquets madurs
1 cap d’alls (sencer)
1 dent d’all
2 nyores
1 punta de bitxo (guindilla en castellà), si es vol picant, a mi personalment amb l'all tinc suficient
50 gr. d’avellanes
50 gr. d’ametles
2 galetes maria
300 cl. d'0li d’oliva
julivert
pebre vermell o pebrot morró
sal
vinagre

PREPARACIÓ

Primer de tot escalivarem els tomàquets i els alls i els reservarem, personalment ho fem el dia anterior i una vegada creiem que ja el tenim escalivats els emboliquem amb paper de diari o paper albal, per acabar de coure per si “acas”.

Pelem els tomàquets i els alls i els reservem.

Piquem en una ma de morter les avellanes, les ametlles, amb la dent d’all cru i el julivert, molt ben picat.

El picat anterior ho afegim en un pot juntament amb els tomàquets i els alls (escalivats), el bitxo (opcional), les nyores, dos galetes maria, una mica de pebrot morró, sal i una mica de vinagre (jo ho deixo pel final, ho rectifico segons de com sigui l’all) però una mica sempre poso i l’oli. Li passo el minipimer fins que la salsa queda espessa.

La salsa que presentem, serveix tant per els calçots com per una bona escaixada de bacalla, carn a la brassa o com no per un xató. Es molt versatil i també per acompañar un peix a la sal per exemple.


Aquesta recepta li va donar la Carme Roig a la meva dona. es la recepte tradicional dels calçots, la Carme es de Figuerola del Camp, al costat de Valls