LIONESES DOLCES I SALADES
INGREDIENTS
250 gr. d'aigua (250cl aprox.)
50 gr. de mantequilla
50 gr. de llard de porc
un pesic de sal
5 gr. de sucre
5-10 gr. de llevat royal
170 gr. de farina blanca
4 ous
com apunt he de dir que la cassola ha de ser una que doni marge per remenar la pasta, si agafem una molt estreta no hi cap el batedor de barilles (el de tota la vida)
PREPARACIÓ
En la cassola abans esmentada afegirem, l'aigua, la mantequilla, el llard de poc, la sal i el sucre, hem d'anar remenant per que es desfaci la llard i la mantega i es barregi be amb la sal i el sucre, tenim que aconseguir poder arribar a 100º, però que no arranqui el bull, més o menys son 8 minuts a un foc mig, si arranques el bull no passa res, però millor que no.
Mentre es calenta l'aigua passo la farina amb un tamisador i afegeixo el llevat.
Una vegada tenim l'aigua calenta li aboquem de cop (no s'ha d'afegir de mica en mica, sinó d'un cop) la farina i el llevat (que prèviament ja hem tamisat) i barregem amb un batedor de barilles o una forquilla (com millor us vagi), durant uns 15 segons, veureu que queda una pasta deixem refredar una mica, fora del foc.
Batem els ous lleugerament i als anirem afegint a la massa de mica en mica, barrejant la pasta amb els ous, deixem reposar uns minuts
Fins aquí és la mateixa recepta que els bunyols de quaresma.
Mentre estem fent la massa posarem el forn a 200º.
Amb una màniga pastissera o semblant posarem uns botons de massa a la safata del forn amb una separació d’uns 3 dits , baixarem el forn a 180º i els courem durant 5 minuts més o menys, segons com sigui el vostre forn, ho veureu en la primera fornada.
Els deixarem reservat i quan estiguin freds el tallarem per la meitat.
Els podeu fer dolços; nata, trufa o crema, la trufa que diuen els pastissers es simplement la nata monada i li afegeixen cacau en pols, amb més temps penjaré la recepta de la crema pastissera d’ou, aquesta es perillosa fer-la al estiu, però si voleu podeu fer servir la Royal o alguna que us agradi, dona bon resultat
una vegada fetes les podeu congelar.
I les lioneses salades, si teniu idea, son genials jo per exemple les omplo de pernil serrà, una pasta de (maionesa, tonyina, taperes i punxada amb una anxova), de salmó amb tomàquet xerri. la meva dona va idear una (que també les fa amb croissants, formatge de cabra i pernil) que la tinc penjada al blog, la veritat les fem de molta varietat però no hem recollit els ingredients que posem ja que anem improvisant.
Accepto suggerencies.
la recepte de les lioneses m'ho va explicar un cuiner Salvador Puy, les variacions salades son meves, suposo que algú tambè se li haura acodit.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada